خواننده گرامی، متن در مورد کفشورهای خطی استیل که دارای سیفون چرخان هستند نوشته شده. کفشورهای دیگری نیز در بازار هستند که دارای سیفون ثابت بوده و کاربرد های دیگری دارند.
کفشورها معمولا به دو صورت سیفون دار و بدون سیفون ارائه میشوند. در حالی که کفشور های ارائه شده در بازار ایران معمولا از نوع بدون سیفون است، نمونههای وارداتیای هستند که به صورت سیفون دار ارائه میشود. معمولا کفشورهای سیفون دار به عنوان نمونهای که عملکرد بهتری دارد معرفی میشود و نسبتا قیمت بالاتری دارد. اینجا به این موضوع میپردازیم که منظور از سیفون در کفشور چیست و اصولا چه کاربردی میتواند داشته باشد.
سیفون چیست
در فارسی به خمیدگی S شکل که در لوله به وجود آمده سیفون گفته میشود. البته این تعریف دقیقی نیست. چون خمیدگی S شکل در لوله سالهاست که منسوخ شده و در بسیاری از کشورها ممنوع است. اینکه چرا ممنوع شده و چه مشکلی ایجاد میکند در بحث این پست نیست. سیفون های متداول فعلی حالت P خوابیده دارند. یعنی یک خمیدگی که بلافاصله با یک لوله کمی شیبدار ادامه پیدا میکند. عملکرد سیفون به این شکل است که کمی آب در کف خمیدگی لوله باقی میماند و از عبور بوی بد از سیستم فاضلاب به داخل فضا جلوگیری میکند.
هرچند در تعریف سیفون را به صورت لولهای خمیده در نظر میگیریم، ولی در واقع مهم عملکرد است که همان جلوگیری از عبور بوی بد است، و در این مورد خاص، این عملکرد با نگه داشتن مقداری آب تامین شده است. به عبارتی میتوانیم به هر سیستمی که به این وسیله این عملکرد خاص را ایجاد کند، سیفون اطلاق کنیم.
حال در کفشورهای سیفون دار هم معمولا همین کار به وسیله ایجاد یک حوضچه کوچک آب، و وارد کردن لوله عمودی خروجی کفشور به آن ایجاد میشود. به عبارتی صرفا شکل تغییر کرده و شیوه عمل و نتیجه همان است.
نکته دیگری که در اینجا حائز اهمیت است اینکه در مواردی دیده شده که به سوپاپ یا آشغالگیر (یا موگیر) کفشور هم سیفون گفته میشود که اشتباه مصطلح محسوب میشود. به عبارتی هرچند ممکن است سوپاپ کفشور همان عملکرد جلوگیری از عبور بوی بد را داشته باشد، ولی «سیفون» محسوب نمیشود. در اینجا ما به کفشورهای سیفونداری میپردازیم که واقعا با سیستمی که در بالا اشاره شد ساخته شده است.
کاربرد سیفون در کفشور چیست؟
به عملکرد و کاربرد سیفون در بالا اشاره کردیم. ولی اضافه کردن سیفون به کفشور معمولا به دو منظور مهم انجام میشود.
اول اینکه در مواردی که بین کفشور و سیستم فاضلاب سیفون دیگری در نظر گرفته نشده است. در خارج از ایران در بسیاری از موارد در مرحله لولهکشی اولیه برای کفشور سیفون در نظر گرفته نمیشود. به همین خاطر داشتن سیفون برای کفشور الزامی میشود. با توجه به اینکه در ایران در مرحله لولهکشی سیفون لازم را در همه ورودیهای فاضلاب در نظر میگیرند در نتیجه لزومی به سیفون دار بودن کفشور نیست. در اینجا اگر کفشور سیفون دار نصب شود ممکن است مسائلی ایجاد کند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
دلیل دوم سیفون دار بودن کفشور نکته ای است که در ساخت این نوع سیفون ها در نظر گرفته میشود. سیفون در این نوع کفشور به آن امکان میدهد که بتوان لوله افقی خروجی سیفون را به هر سمت دلخواه چرخاند و در نتیجه میتوان یک کفشور استاندارد با خروجی وسط را در هر کجای لازم در سرویس نصب کرد. میتوان گفت این مهمترین عملکرد مورد نظر سازندگان و خریداران این نوع کفشور است. به این وسیله تا حدود زیادی نیاز به استفاده از کفشور سفارشی از بین میرود. هرچند با توجه به محدودیت طول و عرض این نوع کفشور، نمیتوان ادعا کرد که نیازی به کفشور سفارشی نخواهد بود.

استفاده از کفشور سیفون دار در ایران
همانطور که اشاره شد، به توجه به اینکه در ایران معمولا در مرحله لولهکشی یک سیفون برای هر ورودی فاضلاب در نظر گرفته میشود، استفاده از کفشور سیفون دار منجر به در راستای هم قرار گرفتن دو سیفون در یک لوله خواهد شد که ایده خوبی به نظر نمیرسد و ممکن است در انتقال آب مشکل ایجاد کند. از این گذشته تصور کنید به هر دلیلی روزی مجبور به استفاده از فنر لوله بازکن بشوید، وجود دو سیفون در امتداد هم مطمئنا مشکلاتی برای این کار به وجود خواهد آورد.

از طرفی باز همانطور که اشاره کردیم میتوان گفت مهمترین دلیل برای گذاشتن سیفون چرخان برای کفشور، امکان نصب کفشور در مکان دلخواه و چرخاندن خروجی کفشور به سمت ورودی فاضلاب است. هرچند این عملکرد بسیار خوبی به نظر میرسد ولی از طرفی نصب آن در سیستم ایرانی نه تنها مشکلی که در بند قبل به آن اشاره شد را ایجاد میکند، بلکه با وجود امکان ساخت کفشور با محل خروجی دلخواه با قیمت مناسب که اسلیک و دیگر تولیدکنندکان این محصول به مشتری در ایران ارائه میدهند، نیازی به این عملکرد وجود ندارد.